O nas

MPG Neuvirtovi Štajerci

Neuvirtovi Štajerci smo mala pihalna godba, ki se ponaša s stotimi leti zgodovine igranja tradicionalne glasbe, ki se je prenašala iz generacije v generacijo. Naša zgodba sega v leto 1922, ko je Vinko Neuvirt ustanovil godbo, s katero so izvajali tradicionalno glasbo iz Štajerske regije. Po Vinkovi smrti je godbo prevzel njegov sin Tone, ki je bil ključni akter pri razvijanju glasbene zvrsti, ki se je kasneje razvila v edinstveno glasbeno zvrst z mnogimi izvirnimi skladbami in priredbami.

Danes godbo uspešno vodi predsednik Damir Neuvirt, umetniško vodstvo pa je zaupano Maksu Vajngerlu. Godba vključuje različne instrumente, kot so trobila, harmonika, bobni, ritmična kitara in bas kitara, ki so sestavni del njenega edinstvenega zvoka. Poleg tega so skozi leta sodelovali tudi z mnogimi znanimi pevci, ki so z njimi delili ljubezen do tradicionalne glasbe.

Neuvirtovi Štajerci so nastopali tako lokalno kot mednarodno ter občinstvo navduševali s svojim edinstvenim zvokom in izvajanjem tradicionalne glasbe. S svojimi nastopi pa so tudi ponosni predstavniki svoje kulturne dediščine, ki jo ohranjajo živo skozi svojo glasbo. Vendar pa je njihova glasbena dediščina le del zgodbe, saj so tudi tesno povezani s svojo skupnostjo ter nenehno prispevajo k njenemu razvoju in ohranjanju kulture ter tradicije Štajerske regije.