Zgodovina

MPG Neuvirtovi Štajerci

Glasbena tradicija MPG Neuvirtovih Štajercev ima globoke korenine, ki segajo več kot stoletje nazaj, ko je bil ustanovljen prvi pihalni orkester pod vodstvom Vinka Neuvirta. Ta družinska glasbena tradicija se je prenašala iz roda v rod, kar je tudi povod za praznovanje obletnice 100-letnice godbe.

Tone Neuvirt, naslednik Vinka, je bil izjemen glasbenik, komponist in umetniški vodja skupine. Njegov prepoznaven glasbeni stil se odraža v obsežnem glasbenem opusu, ki vključuje številne avtorske skladbe in priredbe. Danes MPG Neuvirtovi Štajerci nadaljuje in ohranja tradicijo Neuvirtove glasbe, ki pričara vzdušje preteklosti in poudari pomen naših korenin. Ta glasba je del naše kulture in dediščine, kar nas naredi izjemno ponosne. Zato ostaja ta glasba pomemben del našega glasbenega repertoarja.

Skupina ne nastopa zgolj v domačem okolju, ampak tudi v tujini, pri čemer se kot pisec aranžmajev izpostavlja Silvester Šnofl. Poleg tega v skupini sodelujejo različni znani pevci, med katerimi so v zadnjem času izstopali Tina in Jana Neuvirt ter Pepček Maguša s svojimi izjemnimi vokali, ki dodatno popestrijo naš glasbeni program. V skupini se je pridružil tudi legendarni Rudi Miložič, ki s svojim odličnim vokalom poskrbi še za ritem na bobnih.

Poseben zvok Neuvirtovih Štajercev ustvarjajo harmonika, bobni, ritem kitara in bas kitara, s čimer smo ustvarili edinstven zvok, ki je značilen za našo godbo.

Štefan Neuvirt, dolgoletni član godbe in brat Toneta Neuvirta, je bil pomemben del glasbene dediščine godbe Neuvirtovih Štajercev. Njegovi prispevki k razvoju glasbene zvrsti in godbe so bili izjemni, prav tako je bil mentor mnogim mladim glasbenikom. Čeprav nas je zapustil, pa njegova glasbena zapuščina in spomin na njegovo delo v skupini živita naprej.